Csodálatos cirkuszvilág - nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás

-
2024.02.20.

Csodálatos cirkuszvilág - nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás

A nagyszabású nemzetközi cirkusztörténeti kiállításon először láthatóak együtt a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képzőművészet és filmművészet jeles alkotásai, a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőinek, gyűjteményeinek és múzeumainak válogatott műtárgyai: fényképek, dokumentumok, plakátok, hangszerek, kosztümök, valamint makettek, élethű installációk drótkötélen, golyón, ugródeszkán és egyensúlyozó apparáton.


„Micsoda cirkusz!” – cirkuszi családi nap

„Csodálatos cirkuszvilág” – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás

Időpont: 2024. február 25-én, vasárnap 10:00 – 17:00

• Tintaló Társulás cirkuszi előadásai

Időpont: 2024. február 25-én, vasárnap 11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00 órai kezdettel

A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 16-20 gyermek számára van férőhely. A szülők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről élvezhetik a mechanikus bábok műsorát. A minivilágban mívesen faragott bábok kelnek életre, melyeket Grosschmid Erik látványtervei alapján készítettek. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. A Tintaló Társulást Sipos Katalin és Sisak Péter alapította 2005-ben, Kecskeméten, a színházhoz egy évvel később csatlakozott Badacsonyi Angéla, aki azóta állandó alkotótárs. A Társulás célja az, hogy a gyerekközönség számára színvonalas és szórakoztató előadásokat hozzon létre.


• Tárlatvezetések
Időpont: 2024. február 25-én, vasárnap 11:00 és 15:00 órai kezdettel

Tárlatvezetők:
11:00 Zsilák György „Fudi”, Jászai Mari-díjas artistaművész
15:00 Ifj. Simet László, Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, a Magyar Érdemred tisztikeresztjével kitüntetett Érdemes Művész, artistaművész.

• Artistaprodukciók
Időpont: 2024. február 25-én, vasárnap 14:00 órai kezdettel

Fellépők:
Bruno Macaggi zsonglőr / Olaszország, Spanyolország
Vladimir Erofeev görgő, rolla bolla / Oroszország
Wertheim Deniel labdazsonglőr / Magyarország
Váradi Nándor és Váradi Luna zsonglőr produkció / Magyarország
Richter Dániel bohóc szám / Magyarország

• Cirkuszi filmklub
Időpont: 2024. február 25-én, vasárnap 16:00 órai kezdettel

„Cirkusztestvérek” című dokumentumfilm vetítése, beszélgetés Halász Glória rendezővel

További programok: keresztrejtvényfejtő verseny, akrobatagúla-építés, cirkuszi smink készítés, cirkuszi ügyességi játékok

„Csodálatos cirkuszvilág” – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás – Finisszázs

Időpont: 2024. február 29-én, csütörtökön 17:00 – 20:00

Összművészeti zsonglőr est és kiállítási gyertyafényes záróprogram tánccal és zenével, irodalmi szövegeket felolvasó artistákkal.

https://budapestcircusfestival.hu/csodalatos_cirkuszvilag.html

További kiállítási információk

Ünnepélyes megnyitó: 2024. január 11. 12:00, amelynek keretében a kiállító partnerek között nemzetközi cirkuszi örökségvédelmi együttműködés aláírására került sor.

A kiállítás találkozási lehetőséget teremt a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőivel, gyűjteményeivel és múzeumaival, egyben lehetőséget kínál betekinteni a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum gyűjteményeibe és tudományos munkájába is.

A cirkuszvilág látható csodáihoz számtalan átélhető élmény is társul: balanszrúd-emelés, virtuális kötéltáncolás, egyensúlyozás deszkán, zsonglőrözés, akrobata építőjáték, levéltári kutatójáték, körhintázás, csoportos múzeumpedagógia és cirkuszpedagógia, hogy bárki felfedezhesse magában rejtett artista – vagy éppen cirkuszi muzeológus – képességeit.

A kiállítás interaktív, ahol minden nap cirkuszi artistaművészek és muzeológusok fogadják az érdeklődőket. A legkisebbeket a cirkuszi mesesarokban a Bubu Manócirkusz és a Tintaló Társulás „Porond csillagai” diafilm varázsolja el.


A kiállítás nemzetközi partnerei, kiállítói:

Kazah Állami Cirkusz Múzeum (Almati, Kazahsztán)
Jurij V. Nikulin Múzeum (Moszkva, Oroszország)
Cirkuszművészeti Múzeum (Szentpétervár, Oroszország)
Roncalli Cirkusz Archív Gyűjtemény (Köln, Németország)
CEDAC – Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ (Verona, Olaszország)
Fiabilandia Cirkuszművészeti Tanulmányi Múzeum (Rimini, Olaszország)
Gilles Maignant Cirkuszmúzeum (Levens, Franciaország)
Émilien Bouglione Múzeum (Párizs, Franciaország)
Cor Martens Cirkuszi Archívum (Aarle-Rixtel, Hollandia)
Cirkusz- & Bohócmúzeum Wien (Bécs, Ausztria)
Krone Cirkusz Archív Gyűjtemény (München, Németország)
Dorotea és Roberto Fazzini Cirkusztörténeti Archívum (Modena, Olaszország)

A kiállítás nemzetközi vendégei:
Cirque du Soleil (Montreál, Kanada)
Musée du cirque Alain Frère (Tourrette-Levens, Franciaország)

A kiállítás honlapja, képgalériái és programjai: https://fnc.hu/csodalatos-cirkuszvilag/


***

Cirkusz, oktatás, örökség – ECA nemzetközi tudományos konferencia

2024. január 11-én, a 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szakmai programjaként, sikeresen megrendezésre került az Európai Cirkusz Szövetség (European Circus Association) nemzetközi konferenciája a cirkuszi oktatás és képzés, valamint a cirkuszi örökség és muzeológia aktuális kérdéseiről. A városligeti Vajdahunyad vára immár negyedik alkalommal adott otthont a rangos ECA cirkusz-szakmai összejövetelnek, amelyen érdeklődő közönség előtt 9 országból 17 előadó vett részt és folytatott párbeszédet.

A cirkuszi oktatás és képzés szekcióban Helmuth Grosscurth számolt be az ECA céljairól és eredményeiről, Annette Schwer pedig szemléltette az utazó cirkuszi gyerekek oktatásának helyzetét és jó gyakorlatait. Hazai előadóink az új cirkuszi felsőoktatásról, a Fővárosi Nagycirkuszban zajló audio-narrációról és mentorprogramról, valamint a cirkuszpedagógia hálózatépítéséről és egyetemi tananyaggá válásáról számoltak be.

A cirkuszi örökség és muzeológia szekció előadásai szorosan kapcsolódtak az aznap megnyílt „Csodálatos cirkuszvilág” című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításhoz, mivel az előadók többsége a kiállításon résztvevő cirkuszművészeti gyűjtemény tulajdonosa vagy muzeológusa volt. A szakemberek bemutatták saját gyűjteményeik tartalmát és koncepcióját, módszertani szempontjaikat és gyakorlataikat. Kiemelt hangsúllyal került szóba a cirkuszi gyűjtemények szakszerű rendszerezésének kérdése, valamint egy jelenleg még hiányzó, tudományos konszenzusra épülő nemzetközi cirkuszi zsáner-szótár megalkotása.

A konferencia záróbeszélgetésén nagy hangsúlyt kapott az a többség által támogatott álláspont, amely szerint minden nemzet cirkuszművészeti gyűjteményének elsődleges feladata a saját nemzeti cirkusztörténeti örökség kutatása, gyűjtése és megőrzése. Az a közös cél, hogy a világ sokszínű cirkuszkultúráját annak számtalan hazai bölcsőjében, nemzeti cirkusztörténeti archívumokban, helyi szakemberek által hitelesen feldolgozva és bemutatva, egyedülálló nemzeti relikviák minél teljesebb gyűjteményeként ismerhesse meg a közönség.

Program, előadók: https://budapestcircusfestival.hu/cirkuszorokseg_konf.html


A 15. Budapest Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programjaként megrendezésre kerülő kiállítás a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésében, a Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum rendezésében jött létre.

A kiállítást kurátorai:

  • Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és
  • Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum igazgatója

Helyszín: Vajdahunyad vára | 1146 Budapest, Vajdahunyad sétány, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Látogatható: 2024. február 29-ig, keddtől vasárnapig 10-17 között.


dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Csodálatos cirkuszvilág - nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Csodálatos cirkuszvilág - nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás hír? Írd meg véleményed!

További Múzeum hírek

Lugosi Bélával idézzük meg a 110 éve indult Urániát Debrecenben

Debrecen egykori ikonikus filmszínháza, az Uránia Mozgó 110 éve, 1914-ben kezdte meg működését. Az időközben kétszer is nevet változtató mozi (előbb Hungária, majd Filmmúzeum) épületében 2001 óta a népszerű Vojtina Bábszínház tevékenykedik. Az Apolló Mozi a Vojtinával és az ÉPÍTÉSZ/KUL/TÚRA csapatával április 24-én izgalmas múltidézésre hívja közönségét.

2024.04.17.

Öko Zsibongó Family a tudatosság jegyében

Március 26-án 11-17 óra között a 13. kerületben található Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban tartják az idei első Öko Zsibongó Family-t, az önfeledt családi programok szerelmeseinek nagy kedvencét.

2023.03.21.

"narrow"

Bejelentkezés az oldalra


Gear.svg